0-3 éveseknek Állatok a ház körül - kukucskálós játék

Published on október 2nd, 2013 | by Bán Annamari

2

Állatok a tanyán: kukucskáló

Állatok a ház körül - kukucskálós játékLegyen szó akár kisbabákról, akár ovisokról, a kukucskálás vagy bújócskázás olyan játék, amely minden korosztályt megfog. Egy-egy személy vagy tárgy eltűnése és újra megjelenése olyan izgalommal teli örömet adhat egy-egy témához, amely segíti az élményszerűséget és biztosítja, hogy a tudás könnyebben rögzüljön.

Nemrég a ház körüli állatok témájával foglalkoztam 2-4 éves gyerekekkel, velük alkalmaztam az alábbi kukucskálós játékot.

Ehhez a játékhoz szükséged lesz a képen látható, a buggyandbuddy.com-ról ingyen nyomtatható csűrre és a hozzá tartozó állatokra.

Téma: állatok a ház körül/tanyán (állatok felismerése, jellemzőik), állathangok, színek
Készségek: hallás, beszéd
Alapterület: környezeti nevelés
Nyelvezet: It’s a pig/cow/sheep… – Ez egy malac, tehén, juh…, Close your eyes. – Csukjátok be a szemeteket., Open your eyes. – Nyissátok ki a szemeteket., What animal is hiding in the barn? – Milyen állat rejtőzik a csűrben?, This animal says “moo/baa/neigh…” – Ez az állat ilyen hangot ad: “múú, beee, nyihaha…”, What is it? – Mi ez?, This animal has four/two legs. – Ennek az állatnak négy/két lába van., It is pink/black and white. – Rózsaszín/Fekete-fehér., It lays eggs. – Tojásokat szokott rakni., It gives us milk. – Tejet ad nekünk., You can ride on it. – Felülhetünk a hátára., etc.
Időtartam: 5-15 perc (korosztálytól és a játék változatától függően)
Hozzávalók: farmház (csűr) – lehetőleg laminálva, állatok – szintén laminálva, egy kisebb piros lapocska, ami az ajtó szerepét tölti be – szintén laminálva, e mögé rejtjük mindig az állatokat (ezt cellux-szal ragasztottam a házra egy oldalánál, hogy le lehessen nyitni), blue tack (gyurmaragasztó)

A játék menete:
1. A tanár megmutatja a csűrt a gyerekeknek. (Look! It’s a barn. – Nézzétek, itt egy csűr.) és elmondja nekik, hogy el fog rejteni egy állatot. (I’ll hide an animal. – Elrejtek ide egy állatot.) Megkéri a gyerekeket, csukják be a szemüket. (Please, close your eyes. – Kérlek, csukjátok be a szemeteket.)

2. Kiválaszt egy állatot a készletből, és az ajtó mögé rejti.

3. Megkéri a gyerekeket, nyissák ki a szemüket. (Please, open your eyes. – Nyissátok ki a szemeteket.) A gyerekek tudásszintjétől függően rövidebben vagy hosszabban körülírja az ajtó mögött rejtőző állatot. (pl. This animal is pink. It says oink-oink-oink. [Ez az állat rózsaszín. Ilyen hangot ad: röf-röf-röf.] – nagyobbakkal, haladóbbakkal: This animal likes to roll in mud. – Szeret a sárban hempergőzni.)

4. A gyerekek kitalálják, melyik állatról van szó. (It’s a pig. – Ez a malac.)

5. Plusz lehetőség: az adott állattal közösen elénekeljük az Old MacDonald Had a Farm angol gyerekdal megfelelő versszakát.

6. Újabb állatot rejtünk az ajtó mögé a fent leírt módon.

Tags: , , , , ,


About the Author

Angol nyelvtanár, a ketnyelvugyerek.hu alapítója, 8 éve neveli gyermekeit két nyelven, angolul és magyarul. Blogja az első olyan magyar nyelvű weboldal, amely korai nyelvtanulással, játékos otthoni nyelvátadással és kétnyelvűséggel foglalkozik. Pályáját gimnáziumi nyelvtanárként kezdte, majd gyermekei születése után váltott korosztályt, és azóta is kisgyerekekkel foglalkozik. Jelenleg egy családi napköziben dolgozik angol nyelvű nevelőként, és ovisoknak is tart foglalkozásokat. Gyermekei jól beszélnek angolul, amelyet édesanyjuk segítségével sajátítottak el. Blogján sok-sok ötletet oszt meg arról, hogyan támogathatják a szülők gyermeküket a játékos nyelvelsajátításban mesékkel, dalokkal, játékokkal. Ötleteiből kisgyerekekkel foglalkozó pedagógusok is csemegéznek.2 Responses to Állatok a tanyán: kukucskáló

  1. Fóti Nóra says:

    Ha már kezdenek olvasni a gyerekek, hasonlót lehet találni a KizClub.com oldalán. Én ált. isk. 2. osztályában szoktam használni: http://www.kizclub.com/craft/farm/farm(C).pdf

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to Top ↑