Játékok 3-7 éveseknek Halloween ovisokkal, kisiskolásokkal angolul

Published on október 30th, 2013 | by Kiss Andrea

1

Halloween is here…

Az őszi angol foglalkozások egyik kiemelkedő témája a Halloween. Ilyenkor a gyerekek egy kicsit jobban elengedhetik a fantáziájukat, belebújhatnak egy-egy ijesztő vagy éppen vicces figura bőrébe.  Sokszor halljuk, hogy ez csak egy “átvett” szokás, nálunk nem ünnep. Valóban nem az, hiszen számunkra a Mindenszentek-napi megemlékezés,  temetőink látogatása jelenti az ünnepet. Mégis úgy gondolom, hogy az angol foglalkozásokon érdemes egy kis Halloween hangulatot teremteni. A gyerekek nagyon élvezik a vidám dalokat, az ijesztő és egyben humoros történeteket és a kézműves feladatokat. Érdeklődve kapcsolódnak be a Halloween eredetéről folytatott beszélgetésbe és szívesen elmesélik, mit tudnak ők maguk ezekről a szokásokról.

Nálunk így zajlott:
Az ovis angol foglalkozásokon Nick Sharatt: What’s in the Witch’s Kitchen? című könyvével alapoztam meg a Halloween hangulatot. Ezúton köszönöm meg Bán Annamarinak a könyvajánlót! A gyerekeknek nagyon tetszett a boszorkánykonyha története és izgatottan várták, mi lapul a következő felhajtható fülecske alatt.

What's in the Witch's Kitchen?

Kreatív feladatként mozaik papírtököket készítettünk. Narancssárga kartonból előre kivágott kis tököket kaptak a gyerekek. Az ‘arcot’ szintén előre megrajzoltam nekik fekete alkoholos filccel. A feladat az volt, hogy a kis tökök beragasztózott hátulját narancssárga papír mozaik darabokkal rakják ki.  Közben énekeltünk egy egyszerű dalt a két szín gyakorlásához:

Black and orange, black and orange
Pumpkin face, pumpkin face.
Black and orange pumkin,
Black and orange pumkin,
Pumpkin face, pumpkin face.

 (Are you sleeping, are you sleeping Brother John…?  dallamára)

Pumpkin mosaic

Az iskolában az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon, az alsóbb évfolyamos gyerekekkel Halloween angol teadélutánt tartottunk.  Náluk tök mozaik képeken túl Halloween útkereső, kifestő és csontváz kép készítésére is sor került. Nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatokba.

Skeleton craft
A dekorációt újságpapírral bélelt, narancssárga krepp papírral bevont tökökből készítettem. Ez egy nagyon ötletes és pénztárca kímélő díszítés, ráadásul  nem igényel túl nagy kézügyességet sem. A gyerekek a foglalkozás végén fehér krepp papírba csomagolt kis szellem-nyalókákat kaptak.

Halloween decoration and ghost lollipops
Egyéb ötletek:
A Halloween témakörbe be lehet hozni az Inczy wincy spider dalocskát is. Készíthetünk például élethű papír pókokat,  melyekkel igazán jól eljátszhatjuk a dalt.  Az ötlet  a www.firstpalette.com oldalról származik.  Sok egyéb kreatív feladatot találhatunk a www.krokotak.com oldalon is.

Paper spider
Végezetül ajánlok Nektek egy igazán kedves Halloween dalt és ezzel kívánok sok-sok vidám és ‘hátborzongató’ élményt!

Tags: , , ,


About the Author

angol nyelv és irodalom szakos tanár és okleveles angoltanár végzettséggel rendelkező pedagógus, emellett pedig egy életvidám kisfiú büszke anyukája vagyok. 2004-ben kezdtem el dolgozni az ÁMK Széchenyi István Általános Iskolájában, Tiszakeszi községben. Az utóbbi években rengeteg változás történt iskolánkban; nagyban megváltozott a tanulói létszám és összetétel. Mára iskolánk tanulóinak többsége halmozottan hátrányos helyzetű, nehéz anyagi gondokkal küzdő családokból jön. A tanulási nehézségek mellett nagy kihívás számunkra a tanulók fegyelmezése és a szülőkkel történő kapcsolattartás is. Bízom benne, hogy megfelelő módszerekkel, feladatokkal és kommunikációval kialakítható egy olyan légkör, amelyben ezek a gyerekek is motiválhatóak. Az anyaságnak köszönhetően az utóbbi időben egyre inkább érdekel, hogy miként lehet észrevétlenül, játékosan becsempészni az angol nyelvet kisfiam mindennapjaiba. Szeretném, ha a jövőben egyre több kisgyermeknek lenne hasonló élménye, így szívesen tartok ovis angol foglalkozásokat is.One Response to Halloween is here…

  1. decek says:

    Nagyon jo olvasni, hogy egy pici faluban is meg lehet valositani a nyelvatadast. Egy lelkes pedagogus sziven mulik minden:) Koszonom, hogy ezzel a cikkel kozelebb kerulhettem ahhoz, hogy mi modon probalja Andi szinesiteni a gyerekek eletet. Ok meg nem is nagyon tudjak milyen erteket kapnak ettol a fiatal, kedves es lelkes tanar nenitol:) En csak batoritani tudok minden hasonlo kezdemenyezest!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to Top ↑